Foto vänster: Ivo Biocina. Övre bilden: Hrovje Serdar. Undre: Maja Danica Pečanić.

Det kroatiska köket – en blandning av det godaste

Med sitt läge vid det Adriatiska havet är det kroatiska köket känt för att vara mycket varierat, där varje region har sin egen mattradition. Den bördiga jorden och närheten till vattnet resulterat i härliga fiskrätter, smakrik olivolja och en stor vinexport. Här är några av smakerna du inte får missa.

Kroatien brukar ofta beskrivas som en orörd pärla med rikt kulturarv och en häpnadsväckande natur. Något som landet också är mycket känt för är dess vin och unika matkultur. I många internationella rankningar har vinet och den kroatiska maten visat sig vara i toppskiktet i hela världen, baserat på de kroatiska vinproducenternas och kockarnas prestationer i ett flertal tävlingar. 

Istrien – Bäst i världen på mycket
I nordvästra Kroatien ligger regionen Istrien som är mycket populärt resmål för gourmander. Med ett inland täckt av kuperade berg och dalar gör sig regionen perfekt för vingårdar och olivplantor. Enligt den prestigefyllda guiden Flos Olei, som listar världens bästa olivoljor, är Istrien världens näst bästa region på att ta fram olivolja. Men det stannar inte där, regionen har också blivit utnämnd av USA Today som en av världens bästa vinregioner för vinter- och vårresor.

Om man åker till Istrien mellan oktober och december får man inte missa tryffeljaktsäsongen. Över 3000 människor och nästan tre gånger så många hundar ger sig då ut i Motovunskogarna för att hitta tre sorter svarttryfflar. Men även den stora vita tryffeln, Tuber magnatum pico, som är en av de mest prisbelönta i hela världen och kan kosta mer än tretusen euro per kilo. 

Vill du läsa mer om maten i Kroatien?

Kvarner – Oslagbar scampi
Under Istrien ligger regionen Kvarner som utmärks av sina majestätiska berg. En resa hit ger en otrolig kombination av blått vatten, skog och vackra öar. Här finns också en scampi som hyllas runt hela jorden. Scampin kännetecknas av sitt tunna skal, ljusröda färg och unika smak. Arten frodas i grunda vatten där många källor av drickbart vatten finns, vilket ger scampin en mycket mjuk och söt smak. 

I Krk och Vinodol, som ligger i Kvarner, växer även de vita vindruvorna Zlahtina. Vin gjort på Zlahtina har ofta en mjuk, lätt och uppfriskande smak. 

Dalmatien – Andas medelhavet
Är man sugen på vackra vikar och avskilda ständer är Dalmatien regionen för dig. Varje år vallfärdas sol- och badtörstiga turister för att uppleva det kristallklara vattnet och regionens storhet. Maten i Dalmatien kännetecknas av influenser från medelhavet som olivolja, vitlök och goda kryddor. Med sin närhet till havet finns det ett stort utbud av hummer, bläckfisk och fisk. Ett vanligt sätt att tillaga fisken på är på en grill, där den får utsökt smak. 

För den sötsugna finns det många traditionella dalmatiska efterrätter, med influenser från det österrikiska och italienska köket. Några av dessa är rozata som liknar en crème brûlée, rafioli-kakor och fritule som påminner om små munkar. 

I Dalmatien görs även några av världens finaste viner, så som Babic, Prosecco, Dingac och Posip. 

Vill du upptäcka Kroatien? Läs mer här.

Se mer av den kroatiska maten i videon nedan. 

Huvudstad: Zagreb
Invånare: 4.058 miljoner
Yta: 56.594 km²
Antal öar: 1244
Språk: Kroatiska
Inreseformaliteter: För EU-medborgare: giltigt pass eller identitetskort för en vistelse på mindre än tre månader.
Tidzon: UTC/GMT +1:00 timme
Bästa tiden att åka: Året runt! På våren och hösten om du vill undvika värmen, på sommaren för att njuta av stränder och vattensporter, på vintern för stadsresor eller för att upptäcka julstämningen.
Valuta: Kuna är Kroatiens valuta och har använts sedan 1994 (tecken: kn; kod: HRK). Den är indelad i 100 lipa.

Kroatiska Turistrådet
Jungfrugatan 24
114 44  Stockholm
Tel: +46 (0)8 534 820 80
Email: info.se@croatia.hr

Besök vår hemsida.